Op dinsdag 21 september presenteerde het demissionair kabinet de begrotingsplannen voor het aankomende jaar. Adivision maakte een handig overzicht van de belangrijkste consequenties voor zowel zzp’ers als mkb-bedrijven.

In dit artikel focussen we op de gevolgen voor zzp’ers.

Hier lichten we de belangrijkste veranderingen voor mkb-bedrijven toe.

Let op: het zijn op dit moment nog plánnen en het staat nog niet vast wanneer deze (wets)wijzigingen precies ingaan. Ze moeten eerst goedgekeurd worden door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer.

Het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting daalt

We beginnen met een gunstig punt; er komt een kleine daling in de inkomstenbelasting die zzp’ers moeten betalen. Het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting (inkomens tot € 69.398) daalt namelijk van 37,1% naar 37,07%. Dit geldt voor ondernemers jonger dan de AOW-leeftijd. Voor oudere ondernemers daalt het tarief van 19,2% naar 19,17%.

Stijging in bijtelling elektrische auto en BPM betalen bij inschrijving

Dan zijn er ook wijzigingen aangekondigd voor het gebruik van elektrische auto’s van de zaak. De bijtelling voor privégebruik van een nieuwe elektrische auto van de zaak stijgt in 2022 van 12% naar 16%. Deze verhoging geldt voor de eerste € 35.000 van de cataloguswaarde. Bij een duurdere auto geldt voor het overige bedrag een tarief van 22%.

Privé rijden in een elektrische personenauto? Dan is het goed te weten dat de SEPP-subsidie in 2022 daalt van € 4.000 naar € 3.700.

Bent u handelaar of importeur en heeft u auto’s in voorraad? Dan betaalt u vanaf 2022 de BPM op personenauto’s al bij de inschrijving in het kentekenregister en niet meer bij de tenaamstelling.

Minder belastingvoordeel als gevolg van daling zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek daalt in 2022 met € 360 van € 6.670 naar € 6.310. Deze verlaging betekent minder belastingvoordeel, omdat het bedrag waarover belasting betaald moet worden stijgt. Over inkomen vanaf € 69.398, de tweede schijf in de inkomstenbelasting, moet 49,5% belasting betaald worden. Van de zelfstandigenaftrek en andere aftrekposten, zoals mkb winstvrijstelling en hypotheekrenteaftrek, krijgt u in 2022 40% terug. Dat was in 2021 nog 43%.

Voordeel te behalen uit klimaatsubsidies en -regelingen

Het kabinet verhoogt belastingvoordelen en subsidies die verband houden met de verduurzaming van gebouwen. Deze plannen zijn onderdeel van de € 6,8 miljard voor maatregelen die de CO2-uitstoot moeten verminderen. Het kabinet stimuleert bedrijven om te investeren in innovatieve, milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen met de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Hiermee mogen bedrijven een percentage van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. Zij betalen dan minder inkomsten- en vennootschapsbelasting.

Vanaf 2022 verhoogt het kabinet de MIA percentages naar 27, 36 en 45%. Op die manier krijgen bedrijven een hogere korting en worden milieuvriendelijke investeringen aantrekkelijker.

Handhaving op schijnzelfstandigheid voorlopig uitgesteld

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is er om zzp’ers en hun opdrachtgevers duidelijkheid te geven over de arbeidsrelatie. Sinds januari 2021 loopt er een pilot met een webmodule die opdrachtgevers vooraf zekerheid geeft over de arbeidsrelatie met een in te huren zzp’er. De pilot is geëvalueerd, maar verder is het kabinet nog niet gekomen. Het demissionair kabinet stelt handhaving op schijnzelfstandigheid daarom uit totdat er een nieuw kabinet is.

Minder betalen voor inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet

Dan nog een positieve ontwikkeling; het tarief inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet voor ondernemers daalt naar 5,45% in 2022. In 2021 was dit nog 5,75%. U betaalt het tarief over een maximum jaarinkomen van € 59.267 via de inkomstenbelasting. Deze verplichte premie staat los van de premie die u betaalt aan uw zorgverzekeraar.

Meer lezen over de aangekondigde kabinetsplannen voor 2022? Lees het dossier Prinsjesdag 2021 van de Kamer van Koophandel.

Bronnen:

Kvk.nl

Over ons

Adivision Administraties is uw administratiekantoor in het Groene Hart van Nederland. Gevestigd in Nieuwkoop.