De overheid wil het fiscale verschil tussen zelfstandigen en werknemers verkleinen. Om dat te bereiken voeren ze enkele belastingmaatregelen door die betrekking hebben op de zelfstandige ondernemer.

Wat gaat er veranderen?

De zelfstandigenaftrek wordt verlaagd. Als zelfstandige maakt u gebruik van de zelfstandigenaftrek. Over € 7.030 van uw winst hoefde u (tot dit jaar) geen belasting te betalen. Het bedrag waarover u geen belasting hoeft te betalen is per 2021 omlaag gegaan. Dit jaar mag u nog maar € 6.670 aftrekken van uw winst. U betaalt hierdoor dus meer belasting. De aftrek wordt elk jaar stapsgewijs verlaagd tot een bedrag van € 3.240 in 2036.

Om dit te compenseren heeft de overheid ook de volgende maatregelen doorgevoerd en/of aangekondigd:

  • Basistarief inkomstenbelasting omlaag
    Het basistarief voor de inkomstenbelasting gaat in 2021 omlaag. Deze eerste schijf daalt van 37,35% tot 37,10%. Dit tarief geldt voor alle inkomens tot € 68.507.
    Lees hier meer
  • Extra verhoging algemene heffingskorting
    De algemene heffingskorting gaat in 2021 extra omhoog met € 22 bovenop de € 60 die al gepland was. De algemene heffingskorting is een korting op uw inkomensbelasting en de premie volksverzekeringen. Hoeveel korting u krijgt, hangt af van uw inkomen. Heeft u een belastbaar inkomen uit werk en woning tot € 68.507? Dan neemt uw besteedbaar inkomen toe.
    Lees hier meer

Voor wie gelden deze veranderingen?

Voor alle zelfstandig ondernemers die gevestigd zijn in Nederland.

Wanneer gaat het in?

De zelfstandigenaftrek is per 1 januari 2021 omlaag gegaan.

Bron:
Ondernemersplein.kvk.nl

Over ons

Adivision Administraties is uw administratiekantoor in het Groene Hart van Nederland. Gevestigd in Nieuwkoop.