Er komt een aanpassing in de Telecommunicatiewet. Deze aanpassing maakt een einde aan ongevraagde telefonische verkoop.

Voor wie geldt deze aanpassing?

  • telemarketingbedrijven
  • ondernemers die gebruik maken van telemarketing

Wat gaat er veranderen?

Ongevraagde telefonische verkoop wordt verboden. Bedrijven en organisaties mogen consumenten en ondernemers zonder rechtspersoonlijkheid (zoals een eenmanszaak, vof, maatschap of commanditaire vennootschap) straks alleen nog benaderen via de telefoon als een consument daar expliciet toestemming voor heeft gegeven.

Nu is het nog zo geregeld dat u zelf een actieve handeling moet verrichten om niet gebeld te worden door telefonische verkopers. In het Bel-me-niet register geeft u dit aan. Dit is een opt-out systeem, u heeft de mogelijkheid om u af te melden. Het nieuwe wetsvoorstel draait het om en maakt er een opt-in systeem van. Met de nieuwe regels mag u pas gebeld worden door een verkoper als u uitdrukkelijk toestemming hiervoor heeft gegeven.

Het nadeel van het Bel-me-niet register is dat ook al bent u ingeschreven, u alsnog gebeld mag worden door bedrijven en organisaties van wie u klant bent (geweest) voor het aanbieden van nieuwe of vergelijkbare diensten. Ook hier wordt iets aan gedaan. Zo gaat er een maximale periode gelden waarbinnen nog contact opgenomen mag worden voor een nieuw aanbod.

Bedrijven en organisaties zijn bovendien verplicht om het telefoonnummer te tonen. U mag niet meer anoniem gebeld worden.

Wanneer gaat de wijziging in?

De wijziging van de Telecommunicatiewet gaat in op 1 juli 2021.

Bronnen:
Ondernemersplein.kvk.nl
Eccnederland.nl

Over ons

Adivision Administraties is uw administratiekantoor in het Groene Hart van Nederland. Gevestigd in Nieuwkoop.