Mag ik als ondernemer met de auto van de zaak op vakantie? Deze vraag wordt ons elk jaar weer gesteld. Bij deze geven we u het antwoord.

Ja, ondernemers mogen hun zakelijke auto privé gebruiken. Dus ook voor een vakantie. De Belastingdienst vindt dit prima. Maar helemaal zonder nadelen is dit niet.

Eerst de voordelen

U mag met de auto van de zaak op vakantie én u mag álle autokosten die u onderweg maakt aftrekken van uw winst. Dan wordt er wel van u gevraagd om bijvoorbeeld tol, parkeerkosten en brandstof met zakelijke betaalmiddelen te betalen. En vergeet ook niet om de bonnetjes te bewaren.

Autokosten zijn bijvoorbeeld:

  • verzekeringskosten
  • brandstof
  • onderhoud en reparatie
  • afschrijving
  • als u leaset: leasekosten
  • parkeren, tol, veerboten, wasstraat
  • motorrijtuigenbelasting

Dan de nadelen

Rijdt u met uw zakelijke auto meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan krijgt u met bijtelling te maken. Een vakantie valt natuurlijk onder privégebruik van uw auto.

Bijtelling
U mag alle autokosten voor uw zakelijke auto aftrekken, maar alleen als u die auto (vrijwel) uitsluitend zakelijk gebruikt. Als u per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan gaat u bijtelling betalen. Wat houdt dit in? U moet dan een percentage van de cataloguswaarde van uw auto optellen bij uw inkomen. Deze bijtelling bijt het voordeel dat u heeft met de autokosten.

Hoeveel bijtelling betaalt u als ondernemer?
Hoeveel u aan bijtelling moet betalen is afhankelijk van de cataloguswaarde van uw auto en diens CO2 uitstoot. Hoe zuiniger uw auto rijdt, hoe lager uw bijtelling. Lees er meer over op de website van de Belastingdienst (link naar: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/auto-en-vervoer/content/ik-ben-ondernemer-en-rij-in-een-auto-van-de-zaak-hoe-zit-het-met-privegebruik)

Betaalt u al bijtelling?
Rijdt u het hele jaar ook al privé in uw zakelijke auto en komt u sowieso boven die 500 privékilometers uit? Dan bent u al bekend met bijtelling en hoeft u niet meer te kijken naar het overschrijden van de ‘500 kilometer grens’ wanneer u op vakantie gaat. Wel is het zo, dat het privégebruik en de gemaakte kosten binnen het redelijke moeten blijven. Van de Belastingdienst moet u uw zakelijke auto voornamelijk voor zakelijke doeleinden gebruiken. Als het gebruik teveel doorslaat naar privé, kunnen zij een bijtelling opleggen die gelijk is aan het werkelijke aandeel van het privégebruik.

Kilometeradministratie
Als u geen bijtelling wilt betalen voor uw zakelijke auto, dan moet u kunnen aantonen dat u minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt. Dat doet u met een sluitende kilometeradministratie. De Belastingdienst controleert daar streng op. Als u werkt met kilometeradministratie, kunt u beter niet met uw zakelijke auto op vakantie gaan. Of blijf dicht bij huis. Een vakantie in Europa is al gauw meer dan 500 km rijden.

Conclusie

Ja, u mag met uw zakelijk auto op vakantie. Bewaar vooral alle bonnetjes voor de autokosten die u onderweg maakt, die mag u aan het eind van het jaar aftrekken. Betaalt u nog geen bijtelling voor uw privékilometers? Let er dan op dat u de ‘500 kilometer grens’ niet passeert.

Hoe u ook gaat, Adivision wenst u een fijne vakantie!

Bronnen:
DeZaak.nl
KvK.nl

Over ons

Adivision Administraties is uw administratiekantoor in het Groene Hart van Nederland. Gevestigd in Nieuwkoop.