U gaat voor uzelf beginnen en uw eigen omzet draaien, maar ook kosten maken. Hoe zit het eigenlijk? Wat mag u nu wel en niet opgeven als zijnde zakelijke kosten? We zetten de 10 meest voorkomende kosten onder elkaar die u níet als zakelijke kosten mag opgeven.

1.     Parkeerkosten

U werkt voor uzelf maar u heeft (nog) geen bedrijfsauto. Oftewel, u rijdt in uw privé auto naar uw zakelijke afspraken. Dan mag u de kosten die u maakt voor parkeren níet opnemen in uw zakelijke administratie. Voor ritten die u maakt, en de daarbij horende benzine- en parkeerkosten, bestaat een andere regeling. U mag uzelf hiervoor 19 cent per kilometer vergoeden. Dit bedrag omvat meer dan alleen de ritkosten, hieronder horen ook: onderhoud, brandstof en parkeerkosten.

2.     Boetes

Ook gelieerd aan de auto, zijn boetes. Boetes voor bijvoorbeeld fout parkeren en te hard rijden, ze zijn helaas door u privé te betalen. Het maakt hierbij niet uit of u in een privé auto reed of in een zakelijke auto.

3.     Interieur van uw kantoor aan huis

Werkt u vanuit huis? Heeft u daar een eigen kamer ingericht als kantoor of werkt u aan de keukentafel? Zolang de ruimte waar u thuis werkt geen eigen ingang, keuken en toilet heeft, dan mag u de kosten voor de inrichting hiervan niet opnemen in uw zakelijke administratie. Dus zelfs niet de kosten voor uw bureau, bureaustoel en bureaulamp. De kosten voor een printer en andere apparatuur die u nodig heeft om uw werk te kunnen doen in die ruimte mag u wel opnemen.

4.     Persoonlijke verzekeringen

Verzekeringen die u als persoon verzekeren, zijn niet aftrekbaar en mag u niet opnemen in uw zakelijke administratie. Vraag uzelf af bij elke verzekering ‘wat’ of ‘wie’ u ermee verzekert. Zodra het antwoord ‘wie’ is, slaat het op een persoon en kunt u de verzekering niet opnemen.

5.     Persoonlijk verzorging

U wilt uzelf ongetwijfeld goed presenteren voor uw klanten en zakelijke afspraken. Echter is het niet zo dat u de kosten voor de kapper, haarverf, nagellak, gezichtsbehandeling, pedicure of massage mag opnemen in uw zakelijke administratie. Die kosten blijven privé. Als uw uiterlijke verzorging direct gelieerd is aan uw beroep (stel u bent model of acteur), dan kunt u uw situatie voorleggen aan de Belastingdienst. Zij zullen dan bekijken of u bepaalde kosten niet alsnog mag opnemen.

6.     Kleding

Ook voor de meeste kleding geldt dat u deze niet als zakelijke kosten mag opnemen. Zelfs niet dat maatpak of colbertje dat u wilt kopen om er goed uit te zien tijdens de beurs. Werkkleding is wel aftrekbaar, maar de Belastingdienst ziet niet zomaar elke zakelijke outfit als werkkleding. Het moet kleding zijn die u (bijna) uitsluitend kunt dragen in het kader van uw onderneming. Als u de kleding ook buiten werktijd zou kunnen dragen dan moet u het voorzien van een beeldmerk van uw onderneming.

7.     Spotify, Netflix en vergelijkbare diensten

U mag uw abonnement op Spotify of Netflix of soortgelijke mediadiensten niet zakelijk boeken. In elk geval niet as u het puur privé gebruikt. Ook al werkt u vanuit huis en vindt u het fijn om muziek op de achtergrond te horen tijdens het werk, dan mag u het alsnog niet zakelijk boeken. Wanneer mag u het dan wel opnemen? Vraag uzelf af of u de muziek, series of films nodig heeft om uw werk te doen. Als het antwoord daarop ‘nee’ is mag u het niet opnemen. Heeft u muziek nodig om te draaien in een fysieke winkel? Of heeft u toegang tot films en series nodig om recensies te kunnen schrijven? Dan heeft u het nodig voor uw werk en mag u de kosten zakelijk boeken.

8.     Boodschappen

Boodschappen die u doet bij de supermarkt om bijvoorbeeld thuis uw lunch mee te maken voor uw werk, mag u niet opnemen in uw zakelijke administratie. De Belastingdienst zegt hierover: “Uitgaven voor uzelf zien wij als privé uitgaven”. Zakenlunches mag u wel als gemaakte kosten opnemen in uw zakelijke administratie. U mag alleen geen btw aftrekken. Boodschappen zijn overigens wel fiscaal aftrekbaar als u deze specifieke boodschappen nodig heeft om uw werk uit te voeren.

9.     Sport

Behalve wanneer u zelf een sportschool heeft, sportles geeft, of om een andere reden een sportabonnement nodig hebt om uw werk te kunnen uitvoeren, mag u abonnementen op sporten en sportscholen niet opgeven als zakelijke kosten. Als u sport puur om uw eigen lichaam te onderhouden, dan vallen deze kosten onder privé.

10. Huisdieren

Fokt u dieren, heeft u inkomsten uit uw huisdieren of heeft u waakhonden nodig op uw terrein? Dan mag u kosten die u hiervoor maakt opgeven als zakelijke kosten. Heeft u een hond die u ook meeneemt naar kantoor? Dan is dat privé eigendom, en niet zakelijk. Ook hier geldt weer, heeft u de dieren nodig om uw werk te kunnen doen, dan mag u de kosten zakelijk opgeven. Is het voor eigen vermaak of privé eigendom? Dan kunt u de kosten niet opgeven.

Bronnen:

ZZPservicedesk.nl
Houseoftax.nl

Over ons

Adivision Administraties is uw boekhouder in Nieuwkoop, Nieuwveen, Zevenhoven, Ter Aar, Langeraar en Noorden.