Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kunt u in aanmerking komen voor bepaalde soorten ondernemersaftrek. U kunt ondernemersaftrek krijgen als u ondernemer bent en winst uit onderneming hebt.

Voor bepaalde aftrekposten (zoals de zelfstandigenaftrek, de meewerkaftrek en de oudedagsreserve) moet u voldoen aan het urencriterium van de belastingdienst. Dat houdt in dat u ten minste 1225 uren per kalenderjaar besteedt aan werkzaamheden voor uw onderneming. Dit komt overeen met 24 uur aan werkzaamheden per week voor een heel kalenderjaar.

Versoepeling urencriterium door Coronacrisis

Door de coronacrisis kunt u in 2020 misschien niet aan het urencriterium voldoen en dan zou u niet meer gebruik mogen maken van de aftrekposten. Om dit risico te beperken, geldt er een goedkeuring voor de periode van 1 maart 2020 tot 1 oktober 2020. U mag er in die periode van uitgaan dat u ten minste 24 uur per week aan uw onderneming hebt besteed. Ook als u dat niet werkelijk hebt gedaan!

Voorwaarden urencriterium

U voldoet aan het urencriterium als u aan de volgende 2 voorwaarden voldoet:

  1. U besteedt in het kalenderjaar minimaal 1.225 uren aan uw onderneming(en). Onderbrak u uw werk als ondernemer door uw zwangerschap? Dan tellen de niet-gewerkte uren over totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.
  2. U moet meer tijd besteden aan uw onderneming dan aan andere werkzaamheden (bijvoorbeeld in loondienst). Was u in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen ondernemer? Dan hoeft u niet te voldoen aan deze voorwaarde.

Bronnen:

Belastingdienst.nl
Belastingdienst.nl (Coronaversoepeling)

Over ons

Adivision Administraties is uw administratiekantoor in het Groene Hart van Nederland. Gevestigd in Nieuwkoop.